Her på falderebet af 2021 får I her en forsigtig prognose for det nye år.
Hermed ønsker vi jer et rigtig godt nytår!
Det er titlen på Sergio Leones berømte western. Men titlen kan også bruges til at beskrive de mulige scenarier, som dansk svineproduktion kan stå over for i 2022. Én ting kan vi slå fast. Der bliver ikke flere normale år. Variationer i priser såvel på kød som råvarer bliver større og større, og flere ubekendte faktorer kommer til. Kombinationen af høje råvarepriser på korn og protein, høje energipriser, højere materialepriser og mangel på kvalificeret arbejdskraft samt højere lønninger er det rene gift for likviditeten, når salgsprisen på grisen er under 400 kr. Det gamle ord ”Cash is King” er for alvor kommet til sin ret.
Læg så dertil stigende inflation og måske også deraf afledt højere renter. Så kan det næsten ikke blive mere grusomt, hvis ikke noteringerne følger med op. Det skulle da lige være yderligere spredning af svinepest i Tyskland med transportrestriktioner, eller i værste fald hvis ASF kommer til Danmark. Det sidste vurderer jeg dog stadig værende meget lidt sandsynligt. Vi har bygget hegn i god tid.
Jim Long fra Avlsselskabet Genesus er sædvanlig skarp i sine analyser og har omfattende kendskab til globale markeder. Ifølge ham er prisen på svinekød i Kina steget fra 12,5 kr. i oktober til 19 kr. her i december. Dette er levendevægt og giver grundlag for optimisme. Det er trods alt ca. 700 kr. mere per slagtesvin i løbet af 2,5 måned. Ifølge ham er Kina nede med 15 – 20 % af søer i 2022 i forhold til 2021. Det vil betyde 100.000.000 (100 mill.) færre slagtesvin på markedet i løbet af 2022 i Kina.
I Europa er vi nede med 250.000 søer, og de er begyndt udsat fra juli måned. Det er især Tyskland, der reducerer – men det er stort set samtlige lande i Europa, som bidrager til det – herunder også Danmark med ca. 2 % fald i antal avlsdyr. Ifølge Jim Long vil det give rekordhøje svinepriser i 2022. Ulempen kan være, at de først for alvor slår igennem i 3. eller 4. kvartal. Alt er dog afhængig af, at Kina igen øger sin import markant.
Rabobank – en stor hollandsk landbrugsbank med globale interesser har lavet en rapport; ”Global Animal protein outlook 2022”. I denne rapport vil Kina og Sydøstasien komme tilbage på sporet, og svinekødsforbruget vil stige i 2022. Svinekød vil dog vokse langsommere end kyllinge- og fiskekulturer. Oksekød vil falde langsomt. Foderpriser vil falde lidt – men ellers holde sig stabilt højt. De forudser, at priserne vil være pressede det meste af 2022. Usikkerhedsfaktorer er Covid19, ASF og politiske reguleringer som følge af grøn omstilling.
En manglende eksport til Kina vil bevirke, at meget kød skal afsættes i Europa, som i forvejen er et overmættet marked. Måske vælger Kina USA eller Brasilien til at levere svinekød pga. politiske årsager, og så kan Europas svineproduktion opleve endnu et markant fald. Eller hvis nye typer Corona gør, at personale på slagterier ikke kan arbejde eller arbejde med stærkt reduceret slagtekapacitet vil det for alvor bremse opsvinget. I England var store dele af slagterierne lukket ned pga. Corona og Brexit, der forårsagede, at der manglede slagteriarbejdere.
Vi tager som en selvfølge, at vi altid kan komme af med grisene – men vi ved fra andre lande, at det ikke er en selvfølge. Hvis slagtesvin ikke kommer rettidigt afsted, giver det store problemer bagud i systemet, som tager lang tid at rette op. Endelig kan verdensfjerne politikere komme med tiltag i forhold til grøn omstilling, som reel er en langvarig trussel for industriel svineproduktion.
Personligt tror jeg på en blanding af den gode og den onde. Opsvinget kommer – men det kommer senere, end vi regner med. Indtil da er det vigtigt at holde produktionsstyringen stram og have fokus på produktionsprisen.
I ønskes alle et godt nytår – med håb om at det gode vinder, før vi regner med det.
Venlig hilsen
Svinefagdyrlæge Hans Bundgaard
PORCUS Aps • Ørbækvej 276 • DK – 5220 Odense SØ
Tlf. +45 62 62 30 74 • mail@porcus.dk • CVR: 26927935
Tak fordi du har tilmeldt dig vores nyhedsbrev.