- Du er her:
- Velkommen >
- Vi tilbyder >
- Dyb inseminering
Dyb inseminering
PORCUS tilbyder kursus i dyb inseminering |
Om kurset:
Kurset består af en blanding praktiske øvelser, oplæg, quizzer og videoer og foregår ude i jeres egen besætning, så vi får metoden tilpasset lige netop jeres system.
Skabelonen for dagen ser således ud:
1. Morgenbrød medbringes til hele holdet.
2. Introduktion, anatomi og fysiologi
3. Praktisk øvelse (brunstdetektion i stalden)
4. Dyb inseminering: teori og forskelle fra traditionel
5. Praktisk øvelse (dyb inseminering på jeres søer)
6. Afslutning og eksamen
Efter et endt kursus vil alle deltagere på kurset kunne udøve dyb inseminering på jeres søer. Der skal som minimum være 3 deltagere pr. kursus.
Uanset hvor i landet jeres besætning befinder sig, så får vi det til at fungere! 😊
Kurset er lovpligtigt og varer 8 timer.
For mere information kontakt dyrlæge Lars M. Jensen på +45 30 95 10 65 eller skriv en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Nedenfor ses en mere dybdegående beskrivelse af dyb inseminering.
BaggrundDyb inseminering er ikke noget nyt, men har eksisteret i længere tid. Den store forskel i forhold til traditionel inseminering er stedet, hvor sæden deponeres. Ved traditionel inseminering placeres kateteret i starten af børhalsen (grøn cirkel), hvorefter man ved stimulering af soen får hende til at suge sæden op i børen. Ved dyb inseminering placeres et yderkateter som ved traditionel inseminering, og herefter kan der indføres et inderkateter helt op i børen (rød cirkel), hvorefter sæden presses ud i dette hulrum. Reproduktionsmæssigt er fordelen, at sæden deponeres tættere på æggenes befrugtningssted, nemlig æggelederen (blå cirkler). Dette er med til at muliggøre inseminering med en mindre mængde sæd samtidig med en forbedring af reproduktionsresultaterne. Managementmæssigt er der også store forskelle mellem traditionel og dyb inseminering. Ved dyb inseminering skal man brunstkontrollere og mærke søer op minimum 30 minutter før, man har tænkt sig at inseminere. Dette betyder også, at ornen skal ud af stalden efter brunstkontrol. Når søerne har fået en pause, og man er klar til at inseminere, gælder det imidlertidig om ikke at stimulere soen, da placering af inderkateter umuliggøres. Den største forskel er dog at sæden skal presses ind i børen, stik mod hvad man har lært ved traditionel inseminering. Dyb inseminering er et værktøj for den veldrevne besætning, som ønsker at forbedre resultaterne yderligere. Gevinsterne er mange, blandt andre tidsbesparelser, sædbesparelse og bedre resultater hvad angår drægtighedsprocent og levendefødte. Grunden til, at vi i Danmark ikke har benyttet os af dyb inseminering, skyldes en udtalelse fra det veterinære sundhedsråd i 2001, hvor de fandt, at det var uforsvarligt over for søerne. I 2008 blev der udført afprøvninger af dyb inseminering, hvor der blev set på skaderne i børen ved henholdsvis naturlig bedækning, traditionel inseminering og dyb inseminering. Denne afprøvning kunne ikke vise nogen forskel mellem insemineringsmetode og skader i børen, hvorfor sundhedsrådet herefter har tilladt dyb inseminering med betingelsen, at det kun er personer, der har modtaget et autoriseret kursus, som har tilladelse til det. |
Hygiejnekursus
Har du taget det obligatoriske hygiejnekursus?
Alle, der har deres gang i dansk svineproduktion, skal tage hygiejnekursus via Statens Serum Instituts hjemmeside.
Der skal logges ind med NemID, kurset er gratis og tager ca. halvanden time at gennemføre, og det findes i en dansk og engelsk version.